Cognitieve Gedragstherapie: pas de verwerking van pijn aan in je hersenen

Geplaatst op 20-10-2023  -  Categorie: Pijnfonds Nieuws

pijnfonds03 2

Recent onderzoek wijst uit dat praattherapie effectief kan zijn bij het beheersen van chronische pijn bij mensen met fibromyalgie. Klinisch psycholoog Robert Edwards, verbonden aan Mass General Brigham in Boston, benadrukt dat met name Cognitieve Gedragstherapie (CGT) de manier waarop de hersenen pijn verwerken, kan aanpassen.

 

Wat bijzonder was aan deze studie, was de vaststelling dat verbeteringen in catastrofale pijn samengingen met veranderingen in de hersenactiviteit bij de CGT-patiënten. Gespecialiseerde MRI-scans lieten zien dat patiënten vóór de behandeling een versterkte activiteit vertoonden in de hersengebieden die gerelateerd zijn aan zelfbewustzijn en sensatie. Dit suggereert dat ze hypersensitief waren voor hun pijn. Na de CGT-sessies nam deze verhoogde hersenactiviteit echter af. Ondanks deze bevindingen benadrukken experts dat dit niet impliceert dat de symptomen van fibromyalgie louter psychologisch zijn.

 

Bijzonder aan de uitkomsten van dit onderzoek is dat er dus nu op MRI-scans te zien dat je je hersenen anders pijn kan laten verwerken met Cognitieve Gedragstherapie.

 

Alle pijn wordt geregistreerd in de hersenen. CGT kan helpen deze perceptie van pijn te verminderen, zegt Edwards.

Fibromyalgie is echter een complexe aandoening die meer omvat dan alleen pijnlijke symptomen.

Lees het complete artikel (let op in het Engels) https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230920111222.htm

 

Een gerandomiseerde, gecontroleerde neuroimaging-studie van cognitieve gedragstherapie voor fibromyalgiepijn Dr. Jeungchan LeeDr. Asimina LazaridouMyrella Paschali MDDr. Marco L. LoggiaMichael P. Berry BSDr. Dan-Mikael EllingsenKylie Isenburg BS ... Bekijk alle auteurs  Voor het eerst gepubliceerd: woensdag 20 september 2023

 

https://doi.org/10.1002/art.42672 Openbaarmakingen van auteurs zijn beschikbaar op https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.42672. Dit artikel is geaccepteerd voor publicatie en heeft een volledige peer review ondergaan, maar heeft niet het kopieer-, zet-, paginerings- en proefleesproces doorlopen, wat kan leiden tot verschillen tussen deze versie en de versie van record. Citeer dit artikel als doi: 10.1002/art.42672.

 


Contactgegevens

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws van het Pijnfonds Nederland