Waar komt chronische pijn vandaan? Lezing met pijnonderzoeker dr. Hanneke Willemen en anesthesioloog dr. Mienke Rijsdijk.
Als je je teen stoot, is de pijn meestal zo weer weg. Maar voor sommige mensen is pijn altijd aanwezig, als een blijvende prikkel die hun leven overneemt. Pijnonderzoeker dr. Hanneke Willemen en anesthesioloog dr. Mienke Rijsdijk (beiden UMC Utrecht) vertellen over chronische pijn, vanuit de theorie en de praktijk. Daar is steeds meer aandacht voor en dat is maar goed ook.
Zo'n 2 miljoen Nederlanders lijden aan chronische pijn, vooral in de rug en de schouders, maar ook op andere plekken. Zij worden lang niet altijd serieus genomen. Waar gaat er mis? Zit er een foutje in de hersenen? Welke rol spelen trauma's, stress, vermoeidheid of genetische aanleg bij het ontwikkelen van deze slopende pijnklachten? De medische wetenschap heeft chronische pijn nog niet heel lang op het vizier, maar begint de aandoening wel steeds beter te begrijpen. Hoe kunnen we chronische pijn voorkomen en genezen?
Ontvang het laatste nieuws van het Pijnfonds Nederland