Help het Pijnfonds Nederland en doe een donatie, of dit nu eenmalig of periodiek is. Hierbij maak je nu tijdelijk kans op het boek 'Pijn. Expeditie naar onbestemd gebied' van Sanne Bloemink. Elke 100ste donateur krijgt dit boek als geschenk.
Woorden schieten ook vaak tekort; kunnen we ooit weten hoe de pijn van een ander voelt? Schrijver en journalist Sanne Bloemink is een van de mensen die constante pijn heeft. Daar heeft ze een boek over geschreven: Pijn. Een expeditie naar onbestemd gebied.'
Over het boek
In dit boek legt ze haar zoektocht naar oplossingen vast. Pijn is een fascinerend mysterie. Woorden zijn vaak ontoereikend om pijn te beschrijven. Dit boek is een brede verkenning van de geschiedenis van pijn en onze omgang ermee. Zo reist Bloemink terug naar de middeleeuwen, put ze uit de Griekse mythologie en onderzoekt ze wat nieuwe technologieën kunnen betekenen voor pijnbestrijding.
In dit persoonlijke werk gaat Bloemink, die sinds 2010 niet-aflatende constante zenuwpijn heeft, ook op zoek naar een nieuwe manier van denken en praten over pijn. In haar zoektocht naar een oplossing verbindt ze haar eigen ervaringen met kennis uit de geneeskunde, filosofie, literatuur en geschiedenis om het fenomeen zo volledig mogelijk in kaart te brengen. Ze beschrijft de werking van ons immuunsysteem tot de inrichting van de volksgezondheid, van wat pijn doet met een mens zoals eenzaamheid en gevoelens van isolatie, tot hoe we als samenleving meer aandacht hebben voor de pijn van de een dan voor de pijn van de ander.
Zo worden vrouwen nog steeds makkelijk als hysterica weggezet. Bloemink brengt dit onbestemde gebied in kaart. Zij reflecteert op meesterlijke en verfrissende, humoristische wijze en soms met gezonde zelfspot op de betekenis van pijn. Zo heeft zij het over dagelijks sidderende, gekmakende bliksemschichten in je lijf en wat die met je doen. Zij schrijft intelligent, geestig en kwetsbaar. In prachtige bewoordingen verbindt zij haar persoonlijke ervaringen met grondig denkwerk van haarzelf en anderen. Met haar talent om woorden te geven aan diepste ervaringen, helpt Bloemink anderen. En tegelijk schetst ze een prettiger samenleving dan de huidige.
Het is een hilarisch verslag van haar zoektocht, geschreven met een scherpe pen. Wat het boek zo geslaagd maakt, is dat Bloemink niet alleen kritisch tegenover de geluksindustrie staat, maar ook heel erg kritisch tegenover zichzelf. En dat levert een mooi boek op waarin ze inzichten verwoordt die velen voelen.
Ontvang het laatste nieuws van het Pijnfonds Nederland